Yetişkinlerde kalp masajı nasıl yapılır? Kalp masajı uygulama alanı ve adımları.

Yetişkinde Kalp Masajı Nereye Yapılır?


Yetişkinlerde kalp masajı, kardiyak arrest durumunda hayati bir müdahaledir. Bu acil durumda, kalp durduğunda veya düzensiz bir şekilde çalıştığında durumu stabilize etmek ve hayat kurtarmak için uygulanır. Kalp masajını doğru bir şekilde yapmak, kalbin tekrar düzenli bir şekilde atmasını sağlamak için önemlidir. Peki, yetişkinde kalp masajı hangi bölgeye yapılmalıdır?



Kalp Masajı için Doğru Yer


Yetişkinlerde kalp masajı, göğüs kemiği üzerinde yapılmalıdır. Bu bölge sternum olarak da bilinir. Göğüs kemiği göğüs kafesinin ortasında yer alır ve kalbin bulunduğu bölgeyi kaplar. Kalp masajı, bu bölgede doğru bir şekilde uygulanmalıdır.



Doğru Teknik


Kalp masajı için doğru teknik, göğüs kemiğinin ortasına bastırmaktır. Kalp masajı için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:



Adım 1: Yetişkini Sert Bir Zemine Yatırın


Yetişkini sert bir zemine yatırın ve mümkünse sırtını destekleyin.



Adım 2: Ellerinizin Pozisyonunu Ayarlayın


Göğüs kemiğinin ortasına, kaburga kemiğinin alt kısmına gelecek şekilde ellerinizi birleştirin.



Adım 3: Kollarınızı Düz Tutun


Kollarınızı düz ve kilitsiz bir şekilde tutun, vücudunuzun ağırlığını kullanarak bastırma kuvveti uygulayın.



Adım 4: Göğsü Bastırın


Göğüs kemiğine doğru bastırma kuvveti uygulayın. Yetişkin hastalarda, her bastırmada göğüs kemiğini 5-6 cm kadar aşağıya göndermek gerekebilir. Yani göğüs kemiği %5-6 oranında sıkıştırılmalıdır. Bu bastırmanın ardından ellerinizi tamamen kaldırın, kalbin yeniden genişleyebilmesi için basıncı serbest bırakın.



Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


Yetişkinde kalp masajı yapılırken aşağıdaki dikkat edilmesi gereken hususları unutmayın:



Tam Ağırlık Kullanın


Kalp masajında, tüm vücut ağırlığınızı kullanmak önemlidir. Kollarınızın ve üst gövdenizin tamamıyla bastırma yapmanız gerekmektedir.



Hızlı ve Sürekli Olun


Kalp masajı yaparken hızlı ve sürekli olmak önemlidir. Sıkıştırma ve serbest bırakma hareketlerini hızlı bir şekilde yapmalısınız. Yaklaşık olarak dakikada 100-120 sıkıştırma yapmanız gerekmektedir.



Profesyonel Yardım Alın


Kalp masajı, profesyonel sağlık hizmeti sağlayıcılarının görevi olmalıdır. Kalp masajı eğitimi almış bir kişi, doğru teknikleri uygulayabilir ve hasta için en güvenli müdahaleyi sağlayabilir. Acil durumlarda yetişkinde kalp masajı yapmadan önce, hemen acil servisi arayın.



Unutmayın, kalp masajı acil bir müdahaledir ve doğru şekilde yapılması hayati öneme sahiptir. Eğer kalp masajı eğitimi almışsanız ve durum acilse, bu bilgileri kullanarak müdahalede bulunabilirsiniz. Ancak en güvenli ve etkili sonucu almak için her zaman profesyonel sağlık hizmeti sağlayıcılarından yardım almalısınız.